Náš Blog

Starostlivosť a kreativita

5 rád, ako sa starať o orchideu

Netradičné kvetinové aranžmány s orchideami môžu byť dobrým tipom, ako  potešiť svojich blízkych. Ako sa však o orchidey starať, aby čo najdlhšie kvitli?

Pri kvalitnej starostlivosti nám orchidea kvitne dvakrát ročne. A čas od vykvitnutia po odkvitnutie často presahuje tri mesiace. Na jeseň môžeme rastline pomôcť vykvitnúť, a to znížením teploty na určitú dobu, kedy v rastline naštartujeme mechanizmus kvitnutia.  

  •  Nekupujte orchidey vo vonkajších stánkoch, aby neboli premrznuté. Ideálna kvetina nesmie mať zažltnuté listy a zoslabnutú stonku.
  • Ideálna teplota by nemala dlhodobo klesať pod 18 °C. Väčšine druhov vyhovuje východná strana okien.
  • Túto chybu robia mnohí. Orchidey zalievame trochu iným spôsobom než ostatné kvetiny. Nie je dobré liať vodu k rastline náhodne, ale pravidelne ju raz či dvakrát týždenne aj s kvetináčom ponoriť do odstátej vody na cca 30 min. 
  • Po vytiahnutí ju zbavíme prebytočnej tekutiny a postavíme opäť do sucha. V miske pod kvetinou je trvalá prítomnosť vody vyslovene nežiaduca.
  • Nezabúdajte ani na to, že rastlinu je nutné po odkvitnutí nechať odpočívať, to znamená, že vo fáze vegetačného pokoja rastlinu takmer nezavlažujeme.


Starostlivosť ...

Aby boli rezané kvety dlho čerstvé


Či už si kvety na rez vypestujete, alebo dostanete kyticu rezaných kvetov z obchodu, starostlivosť o ne je rovnako dôležitá. Niekoľko jednoduchých rád vám umožní, aby ste sa tešili z farebnej kytice oveľa dlhšie, a to aj počas zimných mesiacov.

  • Základom je správny rez

Na záhrade vypestované kvety režte skoro ráno. Ak vkladáte do vázy kyticu z kvetinárstva, nezabudnite stonky upraviť.Pamätajte si, že základom dobrého rezu je ostrý nôž.

V oboch prípadoch použite šikmý rez. Výnimkou sú napríklad kály, ktorých dužinatú stonku režte kolmo. Urobte tak pod tečúcou vodou. Stonka sa nenaplní vzduchom a bude schopná naďalej prijímať vodu.

  • Miesto pre vázu

Na čerstvosť rezaných kvetov má veľký vplyv umiestenie vázy. Vyhýbajte sa miestam s priamym slnečným žiarením či v prievane. Ak kvety na noc umiestnite do chladnejšej miestnosti, budete sa z nich tešiť viac dní. Kytica kvetov a misa s ovocím môže byť efektným spojením. No etylén, uvoľňujúci sa predovšetkým z jabĺk, negatívne ovplyvňuje proces kvitnutia.

  • Doprajte im pohodlie                                        

Nie všetky kvety obľubujú spoločnosť, preto napríklad prvosienkam, ľaliám, tulipánom, narcisom, konvalinkám alebo ružiam doprajte vo váze súkromie. Aj dostatok miesta pre stonky je základom pekných kvetov. Vyberajte preto primerane veľké vázy a ak je to možné, vkladajte do nich kvety s nezviazanými stonka

  • Dlhšie krásne

Kvety vo váze vydržia dlhšie, ak im doprajete dezinfekciu a výživu v podobe prípravku na predĺženie životnosti kvetov. Často býva súčasťou kytice grátis. Slúži ako zdroj energie, upravuje pH vody a zabraňuje výskytu nežiaducich mikroorganizmov.

V prípade, že ho nemáte, môžete vhodiť do vázy pol tabletky aspirínu, kocku cukru alebo kúsok dreveného uhlia. Toto sú však iba krajné riešenia. Úplne nimi daný prípravok nenahradíte.

  • Tip Kvetinára

Ak dostanete alebo si kúpite kyticu kvetov v chladnejšom období, vložte ju zabalenú v ochrannom papieri do vázy s vodou asi na polhodinu a nechajte kvety postupne sa prispôsobiť teplote v miestnosti. Pri kúpe tiež dbajte na to, aby boli kvety dostatočne zabalené a ochránené tak pred nepriaznivým vplyvom nízkych teplôt.